Samen ben je niet alleen, dat is een logische redenering en we weten het allemaal. Maar dat ‘Samen’ wordt steeds belangrijker naarmate we ouder worden. En zeker nu, in deze tijd. Want we lezen het regelmatig in de media: er dreigt een zorginfarct. Maar laten we eerlijk zijn: eigenlijk zitten we er al in. En het wordt alleen maar erger door de groeiende vergrijzing en de groeiende krapte op de arbeidsmarkt, vooral in de zorg.

Samen is beter dan alleen

KBO Noord-Holland staat voor een volwaardige deelname aan de samenleving. Voor het onderwerp ‘zorg’ betekent dit dat KBO-NH de leden in staat wil stellen hun informele zorg goed en tijdig te organiseren. Hiervoor heeft KBO-NH het programma ‘Samen is beter dan alleen’ ontwikkeld. Met dit programma wil KBO-NH mensen bewust maken dat zorg in het vooruitzicht kan liggen; dat de persoonlijke cirkel van groot belang is voor de zelfredzaamheid en de mogelijkheid om langer thuis te blijven wonen; en dat zaken rondom de laatste levensfase besproken, vastgelegd en gedeeld kunnen/moeten worden met familie en huisarts.

Hoe houd je het zorginfarct buiten de deur?

Hulp regelen gaat het best zolang je nog niet nodig hebt.

Bij de meeste mensen komen ongeval of ziekte niet gepland. Dus daar zit je dan, met je onverwachte beenbreuk, longontsteking of hartprobleem. Wie gaat je helpen met de dagelijkse dingetjes? De krantenkoppen over ‘zorginfarct’, ‘zelfredzaamheid’ en ‘enorme druk op de zorg maakt duidelijk dat senioren hun ondersteuning meer zélf zullen moeten organiseren. En op tijd. Maar hoe doe je dat?

Social Scan

Louis Huyskes en Pieter Hasenaar zijn de bedenkers van de Social Scan. Beiden zijn mantelzorgers die vanuit eigen ervaring menen dat het vragen om hulp een stuk eenvoudiger kan. En gezelliger ook.

Pieter: “Ik heb 8 jaar voor mijn ouders gezorgd, beiden met dementie. Ik had daarbij geen idee hoe de sociale kring van mijn ouders eruit zag. Ik wist dus absoluut niet wie ik om hulp had kunnen vragen. Als gevolg daarvan heb ik heel veel zorg alleen gegeven. Met liefde hoor, maar achteraf wel onnodig zwaar.”

Louis: “Veel senioren denken dat ze steeds minder mensen kennen. Meer dan de helft van 70-plussers voelt zich zelfs eenzaam. Dat maakt het begrijpelijk dat de ondersteuning dan al snel op één zoon of dochter neerkomt. Geen wonder dat 10% van mantelzorgers overbelast is.”

En dat is wellicht ook niet nodig, zo blijkt. Wie eens goed gaat zitten om alle sociale kringen in kaart te brengen, ontdekt steevast dat we meer mensen kennen dan we denken. De Social Scan is bedacht om je dat makkelijk te maken. Spelenderwijs zie je wie er allemaal al om je heen staan.

Louis: “Blijft natuurlijk dat de meeste mensen het vervolgens moeilijk vinden om anderen om hulp te vragen. Jammer eigenlijk, want vindt iedereen het fijn om iets voor een ander te doen. Mits het overzichtelijk blijft, dat wel.”
Pieter: ”En dáár viel bij ons het kwartje: samen is gewoon leuker dan alleen. En als we de totale behoefte aan hulp kunnen opdelen in kleine activiteiten, dan gaat het minder over verantwoordelijkheid voor zorg, en meer over gezelligheid.”

Louis: “Dus niet: één dochter vragen om het warme eten te verzorgen. Maar een groepje vrienden, buren en neven organiseren, die elk af en toe iets méér koken. Voor je het weet blijven ze mee eten. Of zit je bij hen aan tafel.”

Pieter: “De instanties verkondigen dat senioren alles maar zelf moeten organiseren. Van politiek Den Haag tot en met de zorgverzekeraar. Maar wat ons stoort: die opdracht geven is niet genoeg. Als je wilt dat iedereen de 100 meter onder de 12 seconden gaat lopen, moet je iets méér doen dan met de stopwatch bij de finish gaan zitten.”

Louis: “Dan moet je mensen ook de gereedschappen geven om die zelfredzaamheid bespreekbaar te maken en samen te organiseren.”

In januari start KBO Noord-Holland een proef met de Social Scan. Alle KBO-leden, en hun partners zijn van harte welkom om mee te doen. Maar als u wilt kunt ook al eerder met de Social Scan aan de slag. Hij staat voor u en uw naasten klaar op  www.socialscan.nl. U bent van harte welkom.

Want niemand is zelfredzaam in z’n eentje. Alleen samen blijven we het zorginfarct vóór. En samen is gezelliger dan alleen.