over nons

16-02-2023

Open brief van zorgbestuurders, hoogleraren en prominenten aan kabinet: “Alles op alles om te voorkomen dat mensen ziek worden door armoede.”

Doe meer om te voorkomen dat mensen ziek worden of vroeg overlijden door armoede. Die oproep heeft de KNMG samen met ruim zeventig andere maatschappelijke organisaties per brief neergelegd bij het kabinet. Zij willen dat er meer werk wordt gemaakt van het voorkomen van gezondheidsproblemen die het gevolg zijn van sociaaleconomische factoren.

Iedereen in Nederland moet een gelijke kans hebben op een zo gezond mogelijk leven. Om dat te bereiken moet de ‘bestaanszekerheid’ worden gegarandeerd: een stabiel en voldoende besteedbaar inkomen en de mogelijkheid tot gezond eten, onderwijs en veilig werken en wonen. Leefstijl en de sociale en fysieke omgeving bepalen voor bijna zeventig procent iemands gezondheid. De impact van de medische zorg op gezondheid van mensen is slechts elf procent.

De ondertekenaars, waaronder Leo Bisschops namens het Senioren Netwerk Nederland, pleiten voor onmiddellijke actie. In ons land overlijden mensen in een lagere sociaaleconomische positie gemiddeld acht jaar eerder dan mensen in een hogere sociaaleconomische positie. Ook leven ze gemiddeld drieëntwintig jaar in minder goed ervaren gezondheid. De gezondheidsverschillen tussen mensen nemen niet af, maar juist toe. Dat is onaanvaardbaar. De ondertekenaars vragen het kabinet met klem om hier extra werk van te maken.

 Klik hier voor de brief 

Logo SNN definitief web

Senioren Netwerk Nederland is een samenwerkingsverband van KBO Noord-Holland, KBO Brabant, KBO Gelderland, KBO Overijssel en KBO Limburg. Samen vertegenwoordigen zij ruim 210.000 leden.