over nons

22 juni 2022

De lokale KBO verenigingen organiseren de meest uiteenlopende activiteiten. Dat kunnen gezellige kaart- of kien-middagen zijn, maar ook een reisje of een excursie naar een locatie die je niet direct verwacht.

Zo bracht KBO Schoorl met 16 leden een bezoek aan de nieuwe boerderij van de familie Mulder.

Eén van de deelnemers doet verslag:

Wij werden hartelijk ontvangen in de mooie kantine die een prachtig uitzicht geeft op de stal alwaar 200 koeien heerlijk rondscharrelden en zich tegoed deden aan geurend hooi. Na een kopje koffie/thee met een plakje cake vertelde eigenaar Henk in het kort de historie van zijn familiebedrijf.

Sinds maart 2019 is dit het nieuwe onderkomen voor de 200 melkkoeien en 100 stuks jongvee. De koeien zijn van het  Holstein Friesian ras. Henk vormt hier samen met zijn vrouw Dorine, zoon Gerben en dochter Denise de firma Mulder.

Het bedrijf is 120 ha. groot. De weilanden liggen grotendeels rondom de boerderij in de Groeterpolder vrijwel direct gelegen naast de Groetermolen die hier sinds 1890 de Groeter polder van totaal 220 ha. bemaalt.

Samen met Henk en Dorine bezochten wij de stal. Mooi om te zien hoe ruim en comfortabel de koeien hier alle ruimte hebben om 2 x per dag een flinke plas melk te kunnen geven. Henk vertelde dat het melken van zijn 200 koeien per keer ongeveer 2,5 uur duurt. In de melkput kunnen per keer 32 koeien worden gemolken.

Na de stal en melkput te hebben bezichtigd, gingen we naar de kalverenstal. Gezellig om dit jonge grut te zien liggen in het stro.

Tot slot hebben we de wagenloods gezien alwaar de tractoren en andere landbouwmachines worden gestald en de diverse grassilo's welke voldeden aan de laatste milieueisen.

De familie Mulder heeft een groot aantal zonnepanelen op het dak van de stal. Dit levert de helft aan energie op wat hun boerderij dagelijks nodig heeft.

De deelnemers keken hun ogen uit wat er allemaal komt kijken om een modern melkveehoudersbedrijf te managen. Henk en Dorine met hun kinderen mogen terecht heel trots zijn op hun nieuwe veehoudersbedrijf.

Meer weten over de activiteiten van de KBO in uw omgeving? Kijkt u dan op de contactpagina van de lokale KBO verenigingen. Klik hier

Schoorl 2022 22 06

Schoorl5 2022 06 22

Schoorl1 2022 06 22