over nons

11-05-2022

Nergens in de zorg is het ziekteverzuim zo hoog als in de thuiszorg. Tijdens de coronacrisis was het gemiddelde verzuim met 13.5% enorm hoog. Samen met het wachten op de coronacompensatie zorgt dit voor rode cijfers bij de thuiszorgorganisaties. Dat meldt EenVandaag op haar website.

Tijdens de coronagolven is er een enorme inzet geweest in de wijkverpleging. Daarnaast is er een vacaturetekort én blijft de vraag naar thuiszorg groeien. Bij een hoog percentage ziekteverzuim kan de zorg niet zomaar op pauze, er moet, vaak dure, vervanging geregeld worden. Thuiszorgorganisaties komen hierdoor voor hoge extra kosten te staan.

Twaalf thuiszorgorganisaties in Noordoost-Brabant trekken aan de bel. Zij hebben een brandbrief geschreven aan koepelorganisatie Actiz

Er moet dus nieuw personeel worden aangetrokken in de thuiszorg. Wijkverpleegkundige Coralien Merkens hoopt dat andere mensen inzien hoe fijn het werk is. "Het is superleuk om te doen en ik zou niets anders willen dat dit werk", vertelt ze aan EenVandaag.

Coralien is blij dat er instellingen aan de bel trekken. "Door die brandbrief weet je dat je niet de enige organisatie bent die het moeilijk heeft. Dat scheelt. Maar we moeten wel zorgen dat we het oplossen."

Het is frustrerend dat een zorgorganisatie een keuze moet maken welke zorg verleent kan worden en welke niet. “Er wordt te makkelijk gedacht dat als iemand niet thuis kan wonen, dat de wijkverpleging wel even een paar keer langskomt. Wij zijn vaak makkelijk de oplossing voor een heleboel problemen. In plaats van elke keer brandjes blussen zou ik liever eens de tijd nemen om naar het echte probleem te kijken. Maar die tijd is er door personeelstekorten niet", aldus Carolien tegen EenVandaag.

Als de thuiszorg omvalt is dat een recept voor veel problemen. Zonder wijkverpleging kunnen ziekenhuizen patiënten niet ontslaan of er kan niet worden voorkomen dat mensen juist moeten worden opgenomen.

De zorgorganisaties hopen dat de coronacompensatie snel geregeld wordt. De wijkverpleging kan dan weer verder werken aan de toekomst. Coralien: “Als je langer de tijd hebt, kun je aan langdurige oplossingen werken, zodat mensen langer thuis kunnen blijven wonen. Nu lossen we steeds kleine problemen op."

Kijk de reportage op EenVandaag. Klik hier.

Bron: EenVandaag