over nons

11-01-2022

De seniorenafdelingen van VVD, CDA en D66 hebben ‘noodkreet’ gestuurd aan de eigen fracties in de Eerste en Tweede Kamer. Zij zijn boos over de ontkoppeling van de AOW en het minimumloon. Dat meldt het Noordhollands Dagblad (NHD) vandaag.

In het regeerakkoord is afgesproken dat het minimumloon met 7,5% zal worden verhoogd. Dat is mooi, maar de koppeling met de AOW wordt losgelaten. Daarentegen blijft de koppeling met de bijstand in stand, aldus het NHD.

De seniorenafdelingen zijn van mening dat de AOW juist moet worden verhoogd. “Wij achten de ontkoppeling verkeerd, onnodig en seniorenonvriendelijk”, schrijven de voorzitters van de drie seniorenafdelingen in hun brief. “Door de ontkoppeling van de verhoging gaan gepensioneerden structureel verder achterlopen op mensen die het minimumloon verdienen en op mensen met andere uitkeringen.”

Volgens de seniorenafdelingen van de drie partijen hebben gepensioneerden gemiddeld een inkomen bestaande uit de AOW en een aanvullend pensioen van €800,-- bruto per maand. Dat is een bescheiden inkomen, in tegenstelling wat vaak wordt geroepen. Zo meldt het NHD verder.

In het regeerakkoord is afgesproken dat AOW’ers worden gecompenseerd door een verhoging van de ouderenkorting in de belastingen. De seniorenafdelingen menen dat dit niet zal helpen. “De voorgestelde compensatie via de ouderenaftrek zal voor ruim 500.000 mensen met alleen AOW of hooguit een klein aanvullend pensioen geen soelaas bieden, omdat zij geen of nauwelijks belasting betalen.”

De afgelopen weken protesteerden ouderenorganisaties, waaronder KBO Noord-Holland, en vakbonden ook al tegen het loslaten van de koppeling.

Lees ook ‘Rode kaart voor Rutte IV, dit kan echt niet

Bron: Noordhollands Dagblad