over nons

21-12-2021

KBO Noord-Holland vreest dat mensen - na de afkondiging van vanavond van de zware lockdown - massaal de corona-afsprakenlijn gaan bellen, terwijl ouderen er nu al niet doorkomen. Gevolg is dat straks de jongere leeftijdscategorieën aan de beurt komen, maar niet alle zestigplussers die dat willen, hun prik hebben gehad. Zeker nu minister De Jonge heeft aangeven dat álle 18-plussers in de komende weken de gelegenheid moeten krijgen een boostervaccinatie te halen.

Momenteel zijn de zestigplussers aan de beurt voor hun boosterprik. Maar het is lastig om er telefonisch door te komen en lang niet alle ouderen zijn digitaal vaardig genoeg om het online te regelen.

De corona-persconferentie van vanavond kan leiden tot lichte paniek, waardoor mensen in nog grotere getalen gaan bellen om een prikafspraak te maken. Ook als ze eigenlijk nog niet aan de beurt zijn. Met als gevolg dat het voor de ouderen, die al wel een uitnodigingsbrief hebben gehad, nóg moeilijker wordt om er door te komen. Straks worden de jongere leeftijdscategorieën opgeroepen, terwijl de ouderen nog niet allemaal geweest zijn.

Ouderen zijn het kwetsbaarst en moeten als eerste de boosterprik kunnen krijgen. Daarom pleit KBO Noord-Holland ervoor: wees geduldig en wacht op je beurt, houd het afspraak

maken op leeftijd vast en geef ouderen eerst een reële kans om een afspraak te maken. Zodat ouderen niet opnieuw letterlijk en figuurlijk achterin de rij komen te staan. Voor de jaarwisseling moeten eerst alle zestigplussers geprikt kunnen worden.

Eenzame kerst
Kbo Noord-Holland is verheugd dat er met Kerst wél vier mensen op bezoek mogen komen. Met vier man per dag is het mogelijk om gezellig kerst te vieren met de grootouders. Wel roept zij op om het deel van de ouderen dat eenzaam is, goed in de gaten te houden. De angst voor besmetting kan ervoor zorgen dat mensen passief worden en ‘het maar even laten zitten’. Kijk binnen de coronamaatregelen wat er wél mogelijk is, is de boodschap.