over nons

Huisartsen geven zelf boosterprik

2-12-2021

"Als je er vroeg bij bent, levert het veel op"

De huisartsen Bart Meijman en Frederieke Pijbes gaan zelf bij kwetsbare patiënten langs om het boostervaccin te geven. Zij roepen collega-huisartsen op om hun voorbeeld te volgen. Dat meldt NH Nieuws op haar website.

Huisartsen mogen zelf bij de GGD vaccins ophalen om daarmee hun patiënten thuis te vaccineren. Een heel goede actie meent huisarts Meijman, "Deze groep kwetsbare mensen moet waarschijnlijk nog heel lang wachten op hun boosterprik. Terwijl deze groep patiënten de boosters juist het hardst nodig hebben”, zegt Meijman tegen NH Nieuws.

Het is en relatief kleine groep, de kwetsbare patiënten van deze huisartsen praktijk. Het is dan ook geen grote operatie. “Maar”, zegt Meijman tegen NH Nieuws, “het kan wel wat meer rust bieden bij zowel de patiënten als bij de ziekenhuizen. Dit zijn namelijk de patiënten die het meeste zorg nodig hebben als zij besmet raken. Als je er vroeg bij bent, levert het veel op."

Nederland loopt achter op een groot deel van Europa met de boostercampagne. Deze week zal de campagne worden versneld, maar daar hebben de meest kwetsbaren niet veel aan. Wanneer men niet mobiel is en naar een priklocatie kan gaan, is men later aan de beurt. Door deze actie van huisartsen, kan deze groep toch snel de boosterprik krijgen.

"Het was al mogelijk voor huisartsen om zelf de boosterprikken te zetten en daar willen wij met deze actie een duw aan geven", vertelt Meijman. "Al betekent dit niet dat iedereen zomaar bij ons een booster kan halen, de niet-kwetsbare mensen moeten gewoon nog naar de sporthallen."

Bron: NH Nieuws