Er is geen gebruiker ingelogd

Informatie voor senioren over corona

Informatie voor ouderen over corona
Laatst bijgewerkt:  25 juni 2021
 
Het coronavirus bepaalt deels ons leven en onze dag-invulling. In Nederland ervaren we inmiddels de 'tweede golf' en we begrijpen dat u zich wellicht zorgen maakt over de risico’s, dat u op zoek bent naar meer informatie over dit onderwerp of een vraag heeft.

Wij hebben voor u op deze pagina's informatie en adviezen van verschillende organisaties verzameld en hopen u hiermee te kunnen informeren over corona, de maatregelen en de gevolgen voor ouderen.

Corona of COVID-19
Corona is officieel een verzamelnaam voor een groep virusziekten met dezelfde kenmerken. De officiële naam van het huidige corona virus is COVID-19. In Nederland wordt in de volksmond het virus nog altijd corona genoemd. Op deze webpagina’s spreken wij daarom ook over corona in plaats van COVID-19.

Algemene informatie
Op de pagina met algemene informatie leest u over de klachten die ervaart wanneer u besmet bent met het coronavirus en over de hygiëne regels. Verder plaatsen we hier een link naar de laatst gehouden persconferentie.

Klikt u hier voor de pagina met algemene informatie.

Algemene maatregelen en adviezen
Mensen van 70 jaar en ouder worden door het RIVM tot een risicogroep gerekend. Mensen die tot een risicogroep behoren hebben een grotere kans om (ernstig) ziek te worden als zij besmet zijn met het corona-virus. Dat komt omdat bij, onder andere, ouderen de natuurlijke weerstand van het lichaam lager is waardoor men vatbaarder is voor virussen.
In het begin van de corona-uitbraak kregen mensen uit risicogroepen het advies om zoveel mogelijk thuis te blijven en geen bezoek te ontvangen. Nu het virus beter onder controle is, is dat niet meer nodig.

Lees meer op de pagina Maatregelen en adviezen

Het dragen van een mondkapje
Het is niet meer verplicht om een mondkapje te dragen in openbare gelegenheden. Maar misschien vindt u het toch prettig om uzelf en of anderen te beschermen. Informatie over het dragen van een mondkapje leest u hier.

Testen op Corona
Als u één of meer klachten heeft die passen bij een infectie met corona, kunt u getest worden.

Klikt u hier voor de informatie over de klachten

Thuisquarantaine
Om verspreiding van het corona-virus te voorkomen, kan het nodig zijn dat u thuis in quarantaine gaat. Dat betekent dat u binnen blijft en geen bezoek ontvangt.

Klik hier voor informaite over thuisquarantaine

Vaccinatie
Iedereen die dat wil kan inmiddels gevaccineerd zijn. Mogelijk heeft u toch nog vragen over de vaccinatie. Wij proberen u daar zo goed mogelijk antwoord op te geven.

Klik hier voor informatie over Vaccinatie 

De coronapas
Vanaf 25 september is een coronapas verplicht om binnen te komen in de horeca en bij concerten, bioscopen, theaters, evenementen, festivals, feesten, beurzen en voetbalstadions. Met de coronapas kunt u bewijzen dat u bent gevaccineerd of dat u recent bent genezen van corona. Anders moet u een negatieve testuitslag van maximaal 24 uur oud hebben.

Lees hier meer over de coronapas

Wijs op reis
Ook in 2021 gaat het vakantie-vieren net even anders dan in andere jaren. Veel Nederlanders hebben ervoor gekozen om thuis te blijven. Maar voor degene die niet thuis vakantie gaan vieren en toch op pad willen, is het noodzaak om wijs op reis te gaan.

Lees hier over de adviezen rondom reizen en vakantie

Samen beslissen
Wanneer u (ernstig) ziek wordt door het coronavirus, is het waarschijnlijk moeilijk om dan beslissingen te nemen over uw behandeling. Het is daarom verstandig om hier nu rustig over na te denken en eventueel hierover in gesprek te gaan met uw naasten. Vilans heeft een aantal tips op een rij gezet om alvast na de denken over de mogelijkheden.

Klikt u hier voor de pagina Samen beslissen

Vragen over corona
Veel mensen hebben vragen over corona, de maatregelen en de adviezen van het RIVM. KBO-PCOB heeft speciaal voor deze vragen een ouderen-infolijn geopend.

Bel met uw vragen naar: 030-3 400 600
(maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).

Veel vragen van ouderen kunnen het beste door een specialist beantwoord worden. Daarom is er, samen met geriater Arend Arends, voorzitter van de Nederlandse vereniging voor Klinische Geriatrie (NVKG), een ‘vraag en antwoord’ gemaakt, speciaal voor ouderen.

U vindt deze veel-gestelde vragen op de pagina ‘Vraag en antwoord’

Experts over corona
KBO-PCOB is in april gestart met een serie videofilmpjes waarin een expert ieder vanuit zijn of haar eigen discipline ingaat op vragen die leven rondom ‘het omgaan met corona’. Elk videofilmpje duurt ongeveer tien minuten.

De filmpjes geven een verdieping aan de gedachtevorming over ‘wat er nu aan de hand is in deze tijd die getekend wordt door het coronavirus’, ‘hoe we met deze situatie kunnen omgaan’ en ‘wat we eruit kunnen leren’. In elke video gaat een expert dieper in op een corona-gerelateerd onderwerp dat aansluit bij zijn of haar werkveld.

Klikt u hier voor Experts over corona

Rouwverwerking tijdens corona
Een naaste verliezen is altijd moeilijk en brengt veel verdriet. In deze tijd kan het extra moeilijk zijn om afscheid te nemen van een dierbare.

U vindt adviezen en tips op de pagina 'Rouwverwerking tijdens corona'

 

Leest u iets op deze pagina's dat aanvulling nodig heeft of niet klopt, of mist u misschien informatie? Neemt u dan contact op met het secretariaat van KBO-NH, info@kbonoordholland.nl

 

Terug naar boven